menu

1:13 AM
Inlocuire leduri TV

În ultimii ani, unul dintre defectele frecvente ale televizoarelor LED pe care le-am reparat a fost arderea unuia sau mai multor led-uri și implicit lipsa imaginii pe ecranul televizorului. Defectul poate fi constatat ușor chiar și de către client, acesta manifestându-se prin lipsa imaginii și prezența sunetului. Pentru a elimina o altă problemă precum un defect al display-ului sau al mainboard-ului, se pornește televizorul, se ia o lanternă mai puternică și se proiectează în ecran. Daca se poate detecta o imagine întunecată, atunci cel mai probabil defectul este cauzat de defectarea sistemului de iluminare al ecranului sau, mai rar, un defect al invertorului care îl alimentează. Dacă televizorul nu mai are imagine chiar și cu lanterna îndreptată spre el, atunci defectul este cauzat cel mai probabil de modulul T-CON, ecran sau placa de bază.

O întrebare care îmi este adresată frecvent de către clienții cărora le repar televizorul este “de ce a rezistat atât de puțin?” Majoritatea clienților spun că au televizorul doar de câțiva ani și s-a defectat, apoi compară aceste televizoare noi, cu cele de generație mai veche (LCD, tub cinoscop) și constată că acestea sunt mult mai slabe din punct de vedere al fiabilității.

Din păcate, acest lucru este adevărat! Televizoarele moderne vin cu o serie de avantaje precum: calitatea superioară a imaginii (Full HD, 4K etc), un design minimalist, consum redus de energie, posibilitatea de a-l conecta la internet, însă vin și cu câteva dezavantaje precum: sensibilitatea ecranelor (se pot sparge și de la o apasare mai puternică) și lipsa fiabilității. Ledurile care echipeaza televizoarele moderne sunt subdimensionate, ducând în timp la o ambalare termica (supraîncălzire) care va produce scurtcircuitarea sau întreruperea lor.  De asemenea, producătorii de televizoare nu încearcă să compenseze această problemă implementând un sistem de răcire adecvat ci montează baretele direct pe panel, acesta neavând performanțe prea bune de răcire. În majoritatea cazurilor se folosesc șuruburi pentru a conecta baretele cu leduri de panel însă sunt și cazuri când acestea sunt lipite. Un exemplu pertinent în acest sens sunt televizoarele LED Philips care folosesc o banda adezivă pentru a lipi baretele led de masca metalica. Din păcate, această metodă este cea mai păguboasă deoarece din cauza căldurii, baretele cu led-uri au tendința să se încovoieze iar adezivul cedează. Asta conduce la apariția unui luft (gol) între barete și radiatorul metalic, împiedicând transferul termic și conducand la arderea ledurilor. Reparația constă în demontarea ecranului televizorului, scoaterea baretelor de leduri și înlocuirea lor. Dupa efectuarea acestei reparații, se recomandă folosirea televizorului la un nivel al luminozității mai scăzut pentru a crește durata de viata a ledurilor.

Desigur, aceasta este o operațiune laborioasă și complexă care nu trebuie făcută decât de personal specializat. În caz contrar, riscați spargerea ecranului sau ruperea traseelor care fac legătura între ecran și modulul t-con, ceea ce echivalează cu defectarea iremediabilă a televizorului. Pentru reparația televizorului, fie că este vorba despre înlocuire leduri sau alt defect, nu ezitați să ne contactați. 

 

Vizualizări: 628 | Adăugat de: GabrielS | Evaluare: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar